Om EQUES sadlerne

Siden 2009 har EQUES med stor passion udviklet sadler til islandske heste.

Hos EQUES lægger vi vægt på:

 • At sadlen ligger i balance på hesten. Det vil sige, at sadlens dybeste punkt er i midten, og at sadlen hverken vipper op foran eller bagpå, når gjorden spændes.
 • At bommen er fleksibel, så den bedre kan tilpasse sig den enkelte ekvipage og ikke mindst sikre plads til at hesten kan bevæge sig frit.
 • At islandshestens korte sadelleje imødekommes ved at panelerne har samme længde som sadlen (ikke længere) så uhensigtsmæssig belastning på den bagerste del af hestens ryg undgås.

Sadlerne er konstrueret så de kan holde til den hårde hverdag i den professionelle træningsstald hos Rasmus Møller Jensen. Samtidig lever sadlerne op til alle krav i forhold til funktionalitet, så hesten har al den bevægelsesfrihed, som forudsætter at den kan arbejde optimalt under rytteren.

Bomme

Bommen er selve konstruktionen som sadlen er bygget op omkring. EQUES sadler er bygget på 4 forskellige bomme.

A-bommen er den bom, som ligger i de fleste EQUES sadler. Den er fleksibel med åben midte og et bredt kammer. En kombination, der passer godt på de fleste islandske heste. Kopfjernet har en vertikal placering i bommen.

B-bommen minder i sin konstruktion om A-bommen, men har et bredere kammer som sikrer en tæt kontakt mellem hest og rytter. Vinklen på vangerne er mere vandret, hvilket bidrager til fornemmelsen af tæt kontakt til hesten. Kopfjernets placering er vinklet en anelse fremad i bommen, således det åbner op mod hestens skuldre for at give ekstra bevægelsesfrihed til hestens skuldre.

C-bommen er fuldstøbt men stadig fleksibel. Bommen har en smal talje, hvilket vil sige den midterste del af sædet hvor rytteren skræver over sadlen, er smalt. Kopfjernets placering er vinklet fremad i bommen, således det åbner op mod hestens skuldre for at give ekstra bevægelsesfrihed til hestens skuldre.

Den originale Champion bom har en smal talje og en konkav opbygning. Velegnet til heste med et let svaj i ryggen. Kopfjernet har en vertikal placering i bommen.

L-bommen er en fuldstøbt bom i et stærkt og fleksibelt materiale. Bommen har ingen træ- eller metalstivere. Det vil sige at bommen er yderst fleksibel, men altid vender tilbage til sin oprindelige form. Denne fleksibilitet faciliterer en øget indføling med hestens bevægelser, ligesom i en bomløs sadel. Vinklingen af kopfjernet åbner op mod hestens skulder, hvilket sikrer god bevægelsesfrihed for hesten.

Kopfjern

Det er bommen som afgør hvilken type kopfjern der passer sadlerne. Sadlerne på A-bom og B-bom bruger A-kopfjern, sadlerne på C-bom bruger C-kopfjern og sadler på L-bom bruger L-kopfjern.

Alle EQUES sadler er født med et medium størrelse kopfjern, som passer et bredt udsnit af den islandske hest. Hvis ens hest enten er smal eller bred i den forreste del af sadellejet, kan det være nødvendigt at skifte kopfjern. Kopfjernene findes i størrelserne: 24, 25, 26, 27, 28, 29 og 30.

 

Sådan måler du hvilken størrelse kopfjern der passer din hest

Paneler

Panelerne er de to puder på undersiden af sadlen som er i kontakt med hestens ryg. EQUES sadler har korte paneler, idet islandske heste generelt har et kort sadelleje. Dog varierer panelerne en anelse fra model til model. Fx har flere modeller indskæring i den forreste del for at sikre ekstra bevægelsesfrihed til hestens skuldre.

Latex

Uld

Fordele

 • Panelerne ændrer ikke form
 • Minimal vedligeholdelse
 • Allround fit
 • Anbefales, hvis man rider flere forskellige heste
 • Mulighed for individuel tilpasning

Ulemper

 • Individuel tilpasning ikke mulig
 • Kræver tilpasning og eftersyn hos sadelmager
 • Eftersyn/omstopning anbefales ca. 1 gang årligt, alt efter brugsgrad.

Antal tommer

Tommerne beskriver størrelsen på sædet, altså hvor meget plads der er i sædet. Hvor meget plads der faktisk er i sædet, afhænger af modellen. Dvs. at der ikke nødvendigvis er lige meget plads i en 17” sadel af to forskellige modeller da sæderne kan være hhv. dybe og åbne. EQUES sadler fås i 16,5”, 17” og 17,5” hvor 17” er standardstørrelse. 16” og 18” kan specialbestilles.

Tjek om du kan passe sadlen. Der skal være plads til din hånd mellem dig og bagsvidslen. Hvilken størrelse du skal bruge, afhænger udover formen af sædet på sadlen af din kropsstørrelse (størrelsen af din bagdel og længden af dine lår).

Kammerbredde

Kammeret på sadlen er betegnelsen for kløften mellem panelerne, som ligger hen over hestens rygsøjle. Alle EQUES-sadler er bygget med et forholdsvist bredt kammer som sikrer bevægelighed og frihed til hestens rygsøjle, så den kan arbejde frit. Kammerstørrelsen varierer ikke særligt meget, uanset hvilken model eller antal tommer der er tale om.

Anlægsflade

Anlægsfladerne (eller bærefladen) beskriver længden på den del af panelerne, hvorpå der er direkte tryk fra sadlens vægtfordelende konstruktion (bommen). Der findes mange bud på hvordan man måler anlægsfladen på en sadel. Men faktisk kan det ikke måles uden på sadlen, da det er bommen som bestemmer anlægsfladen. Vi har lavet en guide med anlægsflader for de forskellige sadelmodeller fra EQUES.

Ved bomløse sadler (pads) taler man ikke om anlægsflader, da der ikke er en bærende/vægtfordelende konstruktion i disse.

16"

16,5"

17"

17,5"

18"

A-bom 40,1 cm 41,3 cm 42,6 cm 43,9 cm 45,1 cm
B-bom 38,9 cm 40,1 cm 41,4 cm 42,7 cm 43,9 cm
C-bom 36,7 cm 37,9 cm 39,2 cm 40,5 cm 41,7 cm
Original Champion-bom 40,3 cm 41,5 cm 42,8 cm 44,1 cm 45,3 cm

Sæde

Sædet beskriver den del af sadlen hvor rytterens bagdel er placeret. Sædet på EQUES sadler er opdelt i 4 kategorier: Åbent, medium åbent, medium dybt og dybt.

Kategorierne beskriver på en skala fra 1-4 hvor meget støtte rytteren får i sædet. Det er en smagssag om man foretrækker et åbent sæde med stor frihed, eller et dybt sæde med meget støtte.

Noget af det vigtigste ved et sadelkøb er, at rytteren sidder godt i sadlen og ikke mindst i den rette opstilling. Sæderne varierer en del på de forskellige modeller. Fx er sædet i Champion og Champion A tilbagetrukket, det vil sige at balancepunktet er flyttet bagud i forhold til de andre sadler, hvor balancepunktet ligger midt i sædet. Sella Plus har et åbent sæde og hvorimod X har et dybt sæde.

Dybt sæde

Medium åbent sæde

Knæpuder

Knæpuderne sidder forrest på sadlen og støtter rytterens knæ og lårben til den rette opstilling. Knæpuderne er placeret udvendigt på alle EQUES sadler og er udfærdiget i bløde materialer for at give en så behagelig kontakt som muligt. Formen på knæpuderne varierer en del fra model til model, og det er en smagssag hvor meget støtte rytteren ønsker fra knæpuderne og om de skal være korte eller lange.

Lang knæpude

Kort knæpude

0
  Your cart is emptyReturn to Shop